Проект „Да градим Европа чрез ДИАЛОГ – ДИАЛОГ срещу популизма, расизма и антисемитизма“ (DIALOG)

Сдружение „Учебна работилница „Европа“, Плевен

Година: 2018
Направление 1: Европейска памет за миналото
Начало: 01-09-2018
Край: 30-11-2019
Бюджет: 98 280 евро
Участващи страни: България, Германия, Австрия, Гърция

Граждани от всички поколения влизат в диалог с историята и помежду си. Изборите за Европейски парламент са основна тема в дискусиите и дейностите на проекта. По време на семинарите и работните срещи се събират предложения и конкретни текстове за изработване на изявление, което накрая да бъде връчено на членовете на новоизбрания Европейски парламент.

Проект „DIALOG“ дава възможност за междукултурно и транснационално общуване и допринася за изграждането на бъдещето на Европа.
Дейностите по проекта се реализират в България, Гърция, Австрия и Германия и се очаква да привлекат приблизително 1200 директни участници.

Със съвременници на революцията от 60-те години на миналия век, на Промяната от ’81 и ’89, се повежда диалог на тема история, при който се създават биографии на граждани, преживели важните събития в най-новата история на Европа. По време на семинарите младежите имат възможност да дискутират и да се запознаят с ценни уроци от историята от първо лице. По този начин гражданите спомагат за изграждането на бъдещето на Европа. Разглеждайки „упадъчното изкуство“, проектът  напомня за зверствата на нацистката епоха и илюстрира  расизма, изолацията и омразата по онова време, като ги сравнява с проявите на нетолерантност днес.

Чрез употребата на художествен диалог проектните дейности  създават произведения на млади хора на тема „Моята представа за Европа“. Съпоставянето в национални и международни изложения във всички страни ще бъде последвано от публични дискусии с политически представители относно  задачите на бъдещия Европейски парламент.

В рамките на международното изложение за 30-годишнината от падането на Берлинската стена ще се проведе „междукултурен диалог“ с „творби“ и „думи“.

Проектът цели да повиши информираността на младите хора за основните европейски ценности и да стимулира техния принос за бъдещето на Европа чрез участие в международна изложба, където да покажат своята „представа за Европа“ – израз на визията им за бъдещето.

Радио кампания ще популяризира, придружава и разпространява проект „DIALOG.“

Дейности по проекта:

Едновременно във всички партньорски страни се провеждат следните дейности:
– Работни срещи „Историята на Европа в ДИАЛОГ с нейното бъдеще – ДИАЛОГ със съвременници”;
– Създават се биографии на граждани, съпътствали и изграждали Европа;
– Изложба „Упадъчното изкуство (или т.н.“Изродени творби“) в сравнение с „Моята представа За Европа”.

В международен план:
Международна изложба „30 години от падането на Берлинската стена – „моята представа за Европа” в градския музей на Йена, Германия.

Международен ДИАЛОГ – Работна среща с очевидци по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена в Европа.

Международна публична дискусия „30 години от падането на Берлинската стена – формиране бъдещето на Европа“.

Радио кампания „30 години от падането на Берлинската стена – бъдещето на Европа“.

Известният китарист-блусар, певец, автор на песни и фронтмен на софийската рок група „Подуене блус бенд”, Васил Георгиев, популярен като Васко Кръпката, взе участие в инициативата за диалог със съвременници, която се състоя на 26 февруари 2019 г. в Плевен. Младежи от пет плевенски училища и гимназии – ПГРТО, ПГЕХТ, СУ „Иван Вазов”, ДФСГ „Интелект” и СУ „Яворов” имаха възможност да чуят лични истории на музиканта, свързани с датата 10 ноември 1989 г., за това, как се е променил животът му в професионален план, за отношението му към политиката, мнението му за възхода на популизма, ксенофобията и антисемитизма.

Повече информация за проекта ще откриете тук.

1 thoughts on “Проект „Да градим Европа чрез ДИАЛОГ – ДИАЛОГ срещу популизма, расизма и антисемитизма“ (DIALOG)

Вашият коментар