Проект „Vote 4 Your Europe“

Сдружение „Експертен пул България“

Година: 2018
Направление 2: Демократична ангажираност и гражданско участие, Мярка 2.3. “Проектина гражданското общество”
Начало: 1.9.2018
Край: 29.2.2020
Бюджет: 75 600 евро
Участващи страни: България, Полша, Германия, Естония, Литва, Гърция, Албания, Португалия, Италия, Испания

Една ефективна демократична система се нуждае от достъпни, открити и достоверни избори. Нарастващата вълна от Евроскептицизъм и недоверие в националните правителства демотивира гражданите да участват в изборния процес. Участието на изборите за Европейски парламент през 2014 г. бележи рекордно ниска активност от 42%. Още по-тревожен е фактът, че младежката активност е била 27%. Имайки предвид тези резултати и предстоящите избори през май 2019 год., проект “Vote 4 Your Europe” цели да представи нов набор от средства и инструменти за повишаване осведомеността на гражданите, организирайки серия от обучения, които сравняват и обсъждат различния политически дневен ред в участващите страни.

Специфичните цели на проекта са да стимулират гласуването, насърчавайки активното демократично участие, изграждане на идентичност и привързаност към европейската идея, провокиране на дебат за възхода на евроскептицизма и неговият ефект върху изборния процес и бъдещето на ЕС.

Дейности по проекта:

  • Младежко пространство – защо гласуването е важно?“ (23 – 25 ноември 2018 г., София, България) – младежи от страните участници по проекта обсъждат как да повишат интереса и активността на младите в демократичните избори?
  • Демократични туристи (27 – 29 март 2019 г., Лисабон, Португалия) – показване на демокрацията в действие във всички участващи по проекта страни чрез видео, интервюта, снимки, и др.
  • „Ден на демокрацията“ (юли 2019 г., Бремен, Германия) – събитие, показващо демокрацията в ЕС, забравени ключови моменти от демократичния живот на ЕС.
  • 10 обучения по места – „Игра на мнения“ – целяща събиране и сравнение на индивидуалните мнения на гражданите за това как трябва да бъде организиран политическия дневен ред в собствената страна.

Очакваните резултати на проекта са изготвяне на сравнителен доклад за политическия дневен ред в страните участници, увеличена избирателна активност и повишаване на демократичната активност.

Тук ще намерите и кратка онлайн анкета с представител на сдружение „Експертен Пул  – България“, в която сдружението представя своя проект:

Кое представлява най-голяма трудност при подготовката на проектното предложение?

Най-голяма трудност при подготовката на проектното предложение представлява:

1. Намирането на добра идея (+ микс от дейности), която да може да е реализуема от всички екипи / партньори и лесно разбираема за тях и публиката.

2. Намирането на достатъчно и добри партньори с опит и достатъчно силен профил, които да бъдат високо оценени при селекцията на проектите.

Кое представлява най-голяма трудност при изпълнение на дейностите по проекта?

Най-голяма трудност при изпълнение на дейностите по проекта е ефективното комуникиране с партньорите. От съществено значение е да работите с хора не само с опит, а със сходен опит (подобен тип проекти). Трудно се: стига до общо съгласие за конкретни дати за събитията; организира присъствието на необходимият брой на представители от всяка страна; събират необходимите материали от всеки партньор, свързани с дейностите.

Какъв беше основният мотив зад идеята на Вашия проект?

Европейските избори и разбирането на хората на политическите платформи. В България, а и не само, повечето хора не правят (пък и в политическите програми не става ясно) разлика между леви, десни и други политически идеи. Тези понятия са „ширпотреба“, без да се разбира значението им от повечето хора. Още по-неясно е как тези партии и техните програми се припознават в общите политически фракции на Европейския парламент.

Какъв е Вашият опит с партньорите? Как координирахте работата си с тях?

С всички партньори имаме работно минало и сме изпълнявали проекти заедно. С повечето (7 от 9 организации) сме партнирали вече в подобни проекти (по програма „Европа за гражданите“). Два от партньорите бяха работили по по-малки проекти, в малко по-различна сфера, което се отрази на ефективността на комуникацията.


Координацията става основно електронно, чрез е-мейл. Имаме и общи google sheets, чрез които събираме общата информация (напр. кой какви публикации има относно проектните дейности); използваме и Microsoft Forms за събиране на обрана връзка от участници, анкети и т.н. По време на събитията провеждаме и екипни срещи, на които се обсъжда напредъка, какво следва и се разменят необходимите документи..

Какъв според Вас е основният фактор, за да бъде едно проектно предложение успешно реализирано?

Доверие между партньорите, стриктни и ясни правила и срокове, документиране на всички договорености, непрестанна комуникация (умерено, не ставайте прекалено агресивни, особено ако не познавате хората), най-важното – добро отношение към всички, гостоприемство, приятелства – с близки хора се работи по-лесно.

Повече информация за дейностите по проекта ще намерите тук: https://www.facebook.com/vote4youreurope/

Вашият коментар